Posted on Leave a comment

Защо Йога и Сърф са много добра комбинация

Сърф тренировката започна и вълните са огромни. Намирам пространство между две вълни и използвам това време да си събера мислите – използвайте дъха си, за да се успокоя. Да намаля сърцебиенето и адреналина. Още страшни моменти предстоят, но тази възможност за успокояване на ума ми помага да се подготвя.

От 10 години практикувам йога и съм развила способност бързо да се успокоявам. От 2 години карам сърф и виждам колко много двете практики се допълват.

С постоянната опасност да бъдеш повален от някоя вълна, карането на сърф засяга симпатичната нервна система – реакция за оцеляване на борба или бягство, която е вградена в мозъка и увеличава кръвното налягане, нивото на адреналин и кортизол. От друга страна, йога засяга парасимпатичната нервна система, която забавя сърцебиенето, намалява кръвното налягане и ни помага да се възстановим от стресови събития. С една редовна йога практика, може лесно да се балансира адреналина.

Започнахме да караме сърф преди 2 години на сърф кемп в Португалия. Програмата беше доста интензивна – по две тренировки на ден, тичане и загрявки. В началото те пускат на whitewash или това, което остава, когато вълната се е разбила. Можеш лесно да се изправиш и много бързо се чувстваш победител. За съжаление, това скоро доскучава и истинсквитивно започваш да търсиш адреналина.

 

От Португалия до сега сме карали на Перу, Тенерифе и Бали. На Тенерифе беше най-страшно – от едната страна беше кея, от другата страна имаше скали и същевременно много подводни камъни. Ако се случи така, че не се задържиш на вълната и паднеш – трябва да си много внимателен. В Бали беше много лесно, но пък имаше прекалено много хора във водата. Това създава риск от сблъскване или опасността някой да те пореже с финката си.

 

Още след първите качвания и борбата с вълните, веднага осъзнахме, че сърфа е уникален спорт. Сравненията с реалния живот са много. Океана е една страхотна стихия и не бива да бъде подценяван. Може до такава степен да те уплаши, че никога да не искаш да влезеш отново. Така се случи и с мен на няколко пъти – падания, нагълтвания с вода. Научих, че единственият начин да превъзмогна този страх е да излезна за малко – да поема няколко дълбоки вдишвания и пак да се върна.

 

От самото начало комбинирахме йога със сърф каранията – ако един ден караме, на другия ден практикуваме йога. Открихме, че тази комбинация се отразява много добре на мускулите ни, но и на психиката. Ако една сърф сесия те зарежда с енергия от водата, то йогата те заземява и зарежда с енергия от земята.

 

Йогата има същия интензитет на осъзнатост, точност и майндфулнес в комбинация с дишане. Има толкова много логика как гъвкавината, баланса и осъзнатостта на дъха и силата, биха могли да подпомогнат карането на сърф. Когато една вълна те помете, понякога може да мине известно време преди да можеш да си поемеш дъх. Тук е много важно да дишаш дълбоко, с пълния капацитет на дробовете.

Разбира се, живота в града не предлага условия за каране на сърф. За това много се притеснявахме, че ще загубим форма. Реално нищо не може да те подготви по-добре за физическото натоварване на сърфа от самото каране на сърф. Но пък открихме, че йогата ни поддържа в много добра кондиция, за да може бързо да влезем във форма следващия път, когато сме в океана. Всъщност, даже се оказа че някои от движенията в йога, могат да са противовес на определени движения от сърфа, които могат да доведат до травми.

 

Често чувам хората да казват: “Трябва да пробвам йога”, или “имам нужда от повече гъвкавост”, или “бих искала да започна с йога, но ме е срам, че ще изглеждам абсурдно”. Всъщност, работата е там, че ние всички сме започнали от някъде. И когато си начинаещ, няма да изглеждаш като човек, който знае какво прави – точно както, когато започнеш да караш сърф. Хубаво е да се наслаждаваш на усещането да си начинаещ 🙂 Има нещо много красиво в това да учиш нови неща за пръв път и да си скромен. Също така, помни: 100% от времето в йога клас, хората не си седят на постелката, оглеждайки се наоколо или гледайки теб – те са достатъчно заети, с това което преживяват.

Тук са моите любими сърф – йога пози:

Воин 2

Тази поза е перфектна за сила и гъвкавина в краката, както и да правилна стойка на раменете.

 1.  Стъпи широко. Завърти лявото си стъпало паралелно с постелката и дясното в 45 градусов ъгъл, леко навътре.  Глезените са в една линия.
 2. Наглави лявото коляно над левия глезен, като натискащ външната страна на стъпалото към постелката. Увери се, че коляното не задминава глезена.
 3. Вдигни ръцете на височина на раменете. Отпусни раменете далече от ушите. 
 4. Поеми 5 дълбоки вдишвания.  
 5. Повтори с другия крак.

Триъгълник със сгънато коляно

От воин 2 можете да преминете в тази поза. 

 1.  Пренесете лявата ръка от външната или вътрешната страна на лявотот стъпало. Ако земята е прекалено далеч, използвайте блок или сложете лакът върху коляното. 
 2.   Пренесете дясната ръка нагоре или диагонално над главата.   
 3.   Поемете 5 дълбоки дъха.
 4.   Направете воин 2 на другата страна и повторете със същата поза.

Баласана или поза дете

Тази поза е перфектна за разтягане на ръцете,гърба и таза.

 1.   Застанете на колене и поставете краката на широчината на таза.  
 2.   Поставете палците един към друг. 
 3.   Отпуснете таза към стъпалата. Ако може да седнете върху тях – супер, ако не – не се притеснявайте. 
 4.   Отпуснете се напред.  Протегнете ръцете си колкото може по надалеч. Усещането е за приятно разтягане на гърба.
 5.   Поемете 10-20 вдишвания тук. 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *